I v šípkovém čaji je stále dostatek vitamínu C, proto má tento nápoj skutečný význam pro posílení imunity a zlepšení zdraví. Pro srovnání stačí uvést, že v šípcích je ho až desetkrát víc, než ve stejném váhovém množství citrusových plodů.
Již děti ve škole se učí, že vitamín C je nezbytný nejen pro odvrácení kurdějí, ale pro celou řadu dějů v organismu, které souvisí s látkovou výměnou, tvorbou nových buněk a ochranou před zhoubným bujením. Ke svému životu jej potřebujeme skutečně velké množství, ale to neznamená denně se dopovat syntetickými vitamíny. Ty syntetické totiž nemají zdaleka takovou účinnost, jako přírodní a hlavně v přírodních zdrojích se vyskytují i jiné složky, které využití „céčka“ podporují.
Vitamín C potřebujeme mimo jiné i ke správnému vstřebávání a využití minerálů v těle, zejména mědi a železa, pro acidobazickou rovnováhu a podporu prevence proti překyselení, k tvorbě kolagenu pro kloubní chrupavky, kosti, zuby a dásně a pro zpevnění a tvorbu cévního systému a mimo jiné i k tvorbě červených krvinek. Je to zkrátka jedna z nejdůležitějších látek v organismu.
Sušené šípky OILSEED SERVIS s.r.o. z Tádžikistánu mohou být jedním z dobrých zdrojů vitamínu C. Šípkové plody jsou celistvé, sušené šetrným způsobem a tudíž optimální pro čajový výluh. Tádžikistán má velmi dobré podmínky pro pěstování ovoce a zeleniny vzhledem k teplému subtropickému klimatu a neznečištěnému životnímu prostředí průmyslovou výrobou.
Čaj z celých, přirozeně dozrálých šípků lze louhovat až třikrát a je to lepší volba, než běžně prodávané šípkové čaje sypané v sáčcích. Šípkový čaj byl také častým zdrojem vitamínů v zimním období u našich předků, možná, že někteří z vás se na tento tradiční zvyk rozpomenou u našich babiček či prababiček, které dávaly přednost přírodním přípravkům před léky z lékáren.